VTTI

Verkeerstechnische en TunnelTechnische Installaties

In beeld

In A2 Actueel vertelt Chris de Goeij meer over de blusleidingen in de A2-tunnel. Bekijk hier de aflevering van juni 2015.

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 10 november 2015

Onder de vloer van de vluchtweg zijn zowel in het bovenste als in het onderste niveau van het middentunnelkanaal in totaal 5 kilometer waterleidingen aangelegd. In geval van brand in de tunnel is er dan altijd direct bluswater beschikbaar en hoeven de brandweerlieden niet eerst over een grote afstand slangen uit te rollen.

Steeds bluswater in voorraad

Water wordt in eerste instantie geleverd vanuit een groot bluswaterreservoir in het Dienstengebouw-Noord. Via een aansluiting op het waterleidingnet van WML wordt het brandblusreservoir voortdurend bijgevuld, zodat altijd voldoende water voorhanden is. Een pomp zorgt ervoor dat bluswater snel op de plek komt waar het nodig is. Met een capaciteit van 120 kubieke meter per uur is dit geen kleintje: een zwembad van 2 meter diep, 8 meter lang en 4 meter breed is bij deze hoeveelheid binnen 35 minuten gevuld.
  
Op de foto ziet u twee pompen, die allebei evenveel vermogen hebben. Eéntje is de eigenlijke pomp, de andere is een reserve. Bij brand in de tunnel is er dan ook altijd voldoende bluswater beschikbaar, óók als een van de pompen stuk is.