AFSCHEID VAN DE SNELWEG

Tijdelijke N2 definitief dicht

Vanaf zondag 9 april rijdt alle verkeer door de tunnel in Maastricht. De tijdelijke autoweg (N2) tussen Geusselt en Europaplein is nu definitief dicht voor verkeer van noord naar zuid en andersom. Dat is nodig voor de aanleg van de Groene Loper. Oost-west verkeer en omgekeerd blijft mogelijk.

Veilig Verkeer Nederland

Kinderen tot en met 12 jaar oefenden op het fietsparcours van Veilig Verkeer Nederland.

EN WEG IS DE SNELWEG!

Geplaatst op 11 april 2017

De voormalige, tijdelijke N2 tussen Geusselt en Europaplein (President Rooseveltlaan) is sinds zondag 9 april afgesloten voor noord-zuid verkeer (en andersom). Een bijzonder moment voor A2 Maastricht en voor de buurtbewoners. Na bijna 60 jaar geen ’snelweg’ meer door het hart van Maastricht-Oost. Met de komst van de Koning Willem-Alexandertunnel is de voormalige tijdelijke N2 overbodig geworden. Voor omwonenden betekent dit een einde aan het lawaai van langsrazend verkeer. 
Veel bewoners langs de tijdelijke N2 werden zondagochtend wakker van twee ‘ongewone’ gewaarwordingen: stilte én het fluiten van vogeltjes. Menigeen kwam dan ook in alle vroegte een wandelingetje maken - met of zonder hond - om te genieten van dit bijzondere moment. In de loop van de dag namen fietsers, wandelaars en rolschaatsers bezit van de tijdelijke N2. Want alleen op zondag 9 april kon dat! Sinds maandag 10 april is de weg
afgesloten  met hekken: vanaf nu is de oude snelweg  een bouwweg voor de aanleg van de Groene Loper.

Kennismaken met Biken en BMX-en

‘s Ochtends - vanaf een uur of tien - kwamen de eerste bezoekers al naar het tijdelijke Green043 Bike Park om met BMX of mountainbike een poging te wagen op de pumptrack. De kids werden begeleid door de mensen van het Bike Park. Uitgerust met mountainbike, helm en bodyprotection konden zij een testrondje maken.
Een relaxte sfeer zondagochtend op het Green043 Bike Park. Een relaxte sfeer zondagochtend op het Green043 Bike Park.

Fietstocht

Ruim 350 mensen verzamelden zich rond een uur of drie ’s middags voor de fietstocht op de tijdelijke N2. Na een korte toespraak van wethouder Aarts en manager Gebiedsontwikkeling Jos Geurts ( A2 Maastricht) gaf Harmonie De Gele Rijders uit Wittevrouwenveld een miniconcert terwijl de fietsers al in de startblokken stonden om te vertrekken. Onder begeleiding van de Fietsersbond trok een lang lint van fietsers over de tijdelijke N2 van het Bike Park aan de Noormannensingel richting het Sibematunneltje bij Europaplein en weer terug. 
Start fietstocht op de tijdelijke N2 ter hoogte van het Bike Park. Fotograaf: Fred Berghmans Start fietstocht op de tijdelijke N2 ter hoogte van het Bike Park. Fotograaf: Fred Berghmans
Veel mensen stapten na de fietstocht nog even binnen bij het Bike Park voor een ijsje en een drankje, maakten nog een rondje op de pumptrack of liepen even aan bij de standjes van A2 Maastricht en Maastricht Bereikbaar.
Informatiepunt A2 Maastricht Informatiepunt A2 Maastricht
Informatiepunt Maastricht Bereikbaar Informatiepunt Maastricht Bereikbaar

Klein maar fijn; Sibematunnel in gebruik

Op  zondag 9 april werd met de fietstocht ook de Sibematunnel bij Europaplein officieel in gebruik genomen. Een klein tunneltje ten opzichte van zijn grote ‘broer’, de Koning Willem-Alexandertunnel, maar wel eentje die voor het fietsennetwerk erg belangrijk is. Niet voor niets hebben verschillende maatschappelijke organisaties zich er in het verleden  voor ingezet om de Sibematunnel toe te voegen aan A2 Maastricht. En dat is gelukt!
Fietsers nemen Sibematunneltje in gebruik. Fotograaf: Jonathan Vos Fietsers nemen Sibematunneltje in gebruik. Fotograaf: Jonathan Vos
Aan het dagprogramma werkten we samen met vrijwilligers van het Green043 Bike Park, de Fietsersbond MaastrichtMaastricht Bereikbaar, het Buurtplatform Heer, het A2-BuurtenplatformVeilig Verkeer Nederland en Timberland*. Wij bedanken alle vrijwilligers voor hun inzet!

*Timberland werkt al meer dan 20 jaar met lokale gemeenschappen en organisaties betreffende milieu- en sociale inzet, zo ook bij A2 Maastricht.

Start aanleg Groene Loper

Zondag was het nog even ‘genieten op de snelweg’, maar sinds maandag 10 april zijn we volop begonnen met de aanleg van de bovengrondse Groene Loper. Voor de bovengrondse herinrichting zetten we twee ploegen in. Een ploeg start bij Geusselt en werkt van daaruit richting Scharnerweg. De tweede ploeg  begin bij kruispunt Scharnerweg en trekt verder richting John F. Kennedysingel. Volgens planning zal de inrichting van het openbaar gebied omstreeks de eerste helft van 2018 gereed zijn. Rondom Geusselt is de aanleg van de Groene Loper begonnen bij de Kolonel Millerstraat,  die een stukje opschuift richting Viaductweg. Daarna is het de beurt aan de Burgemeester Bauduinstraat en de Dr. Schaepmanstraat, die beide opnieuw worden ingericht. In de toekomst sluit de Dr. Schaepmanstraat aan op de nieuwe ontsluitingsweg langs de Groene Loper. Lokaal verkeer vanuit het zuiden rijdt dan via  Dr. Schaepmanstraat  door richting Terblijterweg  en/of Czaar Peterstraat.

Kijk voor meer informatie over de aanleg van deGroene Loper op www.a2maastricht.nl/groeneloper